54. Jabłko mus polski

Jak każda Polka o tej porze roku robię musy z jabłek. To nie tylko dowód patriotyzmu, ale też nasze jabłka są po prostu najsmaczniejsze i do tego teraz dzięki uprzejmości naszego Sąsiada mamy fajne ceny! Trzeba korzystać. Musik pycha do mięska, do wątróbki z cebulką, do deserów i ciast zawsze jak znalazł! Robi się szybko, ale warto poprosić jakiegoś ochotnika do obierania jabłek.

przepis

polskie jabłka umyte (ja kupiłam ok 10 kg)
1 kg cukru
cynamon mielony

do tego garnek ok 5 l
słoików średnich ok 15 (mogą i być inne)
drewniana łyżka



wykonanie

obrać jabłka ze skórki i pokroić, bez pestek i środka. 
Wrzucić do garnka, podlać niewielką ilością ciepłej wody (aby zakryła dno), podsypać 5 łyżkami stołowymi cukru.
Przykryć. Jak zaczynają się gotować  - mieszać, by się nie spaliły, bo jabłka dochodzą bardzo szybko. 
Gdy gotowe, wyłączyć i wymieszać z 1 łyżeczką mielonego cynamonu.
Nakładać gorące do wyparzonego słoja, zakręcać i 20 minut pasteryzować.
Gotowe!
Napisz do mnie jak masz jakiś fajny przepis na śliwki, bo niedługo będę je robić. Chętnie skorzystam.

Pozdrawiam i wzorek dla miłośniczek haftu krzyżykowego!
Krista






Komentarze