Jak każda Polka o tej porze roku robię musy z jabłek. To nie tylko dowód patriotyzmu, ale też nasze jabłka są po prostu najsmaczniejsze i do tego teraz dzięki uprzejmości naszego Sąsiada mamy fajne ceny! Trzeba korzystać. Musik pycha do mięska, do wątróbki z cebulką, do deserów i ciast zawsze jak znalazł! Robi się szybko, ale warto poprosić jakiegoś ochotnika do obierania jabłek.
przepis
polskie jabłka umyte (ja kupiłam ok 10 kg)
1 kg cukru
cynamon mielony
do tego garnek ok 5 l
słoików średnich ok 15 (mogą i być inne)
drewniana łyżka
wykonanie
obrać jabłka ze skórki i pokroić, bez pestek i środka.
Wrzucić do garnka, podlać niewielką ilością ciepłej wody (aby zakryła dno), podsypać 5 łyżkami stołowymi cukru.
Przykryć. Jak zaczynają się gotować - mieszać, by się nie spaliły, bo jabłka dochodzą bardzo szybko.
Gdy gotowe, wyłączyć i wymieszać z 1 łyżeczką mielonego cynamonu.
Nakładać gorące do wyparzonego słoja, zakręcać i 20 minut pasteryzować.
Gotowe!
Napisz do mnie jak masz jakiś fajny przepis na śliwki, bo niedługo będę je robić. Chętnie skorzystam.
Pozdrawiam i wzorek dla miłośniczek haftu krzyżykowego!
Krista
przepis
polskie jabłka umyte (ja kupiłam ok 10 kg)
1 kg cukru
cynamon mielony
do tego garnek ok 5 l
słoików średnich ok 15 (mogą i być inne)
drewniana łyżka
wykonanie
obrać jabłka ze skórki i pokroić, bez pestek i środka.
Wrzucić do garnka, podlać niewielką ilością ciepłej wody (aby zakryła dno), podsypać 5 łyżkami stołowymi cukru.
Przykryć. Jak zaczynają się gotować - mieszać, by się nie spaliły, bo jabłka dochodzą bardzo szybko.
Gdy gotowe, wyłączyć i wymieszać z 1 łyżeczką mielonego cynamonu.
Nakładać gorące do wyparzonego słoja, zakręcać i 20 minut pasteryzować.
Gotowe!
Napisz do mnie jak masz jakiś fajny przepis na śliwki, bo niedługo będę je robić. Chętnie skorzystam.
Pozdrawiam i wzorek dla miłośniczek haftu krzyżykowego!
Krista
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie pozdrawiam wszystkich Komentatorów i dziękuję za wpisy.