56. Ogórki korniszony i malowanie cd.

Nawiązując do wątku mojej malarskiej pasji mały widoczek z ogrodu - czyli nasz ukochany, pachnący koperek do ogórków. Farby akrylowe jakoś najbardziej mi pasują i chociaż szybko schną, ale wtedy musisz szybko działać, by namalować co masz w głowie i przed oczami, taka notatka na szybko. Tylko tak lubię  malować, bo gdy za dużo kombinuję nic mi nie wychodzi...


koper ogrodowy

a to przepis mojej Babci na ogórki korniszony:
składniki - nieduże ogórki gruntowe, koper, czosnek, chrzan, gorczyca, pieprz ziarna, ocet 1 butelka 10%, woda, cebula, marchewka, sól, cukier

na jeden 1 litrowy słój wchodzi -
kawałek chrzanu, kiść koperku, czosnku 2-3 ząbki, cebula w krążkach 1 duża łyżka, marchew w plastrach 1 duża łyżka, 2-3 ziarna pieprzu, gorczycy pół łyżeczki, ogórki umyte pionowo ciasno ułożone.

Zalewa-
1 butelka 10% octu na 6 takich samych butelek zimnej, niegotowanej wody.
Tą zalewą zalewać ogórki i i wsypywać do każdego słoja 1 płaską małą łyżeczkę soli i 3 małe łyżeczki cukru.
Zakręcić słoje, wstawić do zimnej wody i od zagotowania gotować tylko 5-7 minut! Nie więcej, bo za miękkie ogórki wyjdą.

pozdrawiam, Krista


Komentarze