65. Śliwkowy placek

Moi drodzy dziś mój bardzo stary, bardzo łatwy i niezawodny przepis na smaczne ciasto raz-dwa-trzy! Robię je od lat, przepis dostałam dawno temu i robiłam to ciasto na niezliczone sposoby. No i jest tanie!

składniki
część "sucha" - 2 szklanki mąki tortowej, 2 płaskie łyżki stołowe mąki ziemniaczanej, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, ciut soli

część "mokra"
1 kostka stopionej margaryny, 1 szklanka cukru, 4 całe jajka, 1 cukier waniliowy, 1 zapach waniliowy

owoce
do wyboru - mogą to być śliwki 1 kg, mogą to być jabłka 4-5 szt, mogą to być wiśnie...



wykonanie -
do jednej miski wsypać składniki suche, wymieszać. W drugiej misce zmiksować najpierw jajka z cukrem i cukrem waniliowym,  potem wlać roztopioną margarynę, zmiksować, potem stopniowo dodawać składniki "suche" i olejek waniliowy.
 Powinno wyjść elastyczne ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Wysmarować tłuszczem blaszkę średniej wielkości, posypać bułką tartą, wylać równomiernie ciasto, ułożyć gęsto śliwki lub pokrojone w plastry jabłka trochę pod kątem zanurzając je lekko w ciasto (jabłka można delikatnie posypać cynamonem). 
Piec w 180 C, 50 minut do -1 godzina. Gotowe. Potem placek posypać cukrem pudrem - lub nie i smacznego! Robi się migiem, moje dzieci znają ten przepis na pamięć!
udanych wypieków, Krista

Komentarze