93. Nalewka jarzębinowa

Co roku robię na zimę nalewkę z jarzębiny. Przepis jest prosty. Jarzębinę zbieram z dala od miasta, w lesie, na polu. Potem dobry tydzień leży w zamrażalniku. 
Proporcje - na 1kg jarzębiny - 0,5l spirytusu - 1 szklanka wody - 0,5kg cukru - sok z jednej cytryny.



Owoce przelewam wrzątkiem i odsączone na 15 min daję do piekarnika ok 180C. Po to, aby owoce nabrały słodyczy... Ciepłe wrzucam do słoja, przesypuję cukrem, wlewam sok z cytryny, dodaję spirytus i szklankę wody. Słój zamykam. Co jakiś czas mieszać, potrząsać słojem. Ma tak postać do 2 miesięcy. Potem, gdy zlewam do butelek - smakuję (ha, ha, wiadomo!) i troszkę zaprawiam do smaku miodem. Taka nalewka dojrzewa sobie już w butelkach. Świetna na zimę, chroni nerki, ma mnóstwo wit C.
smacznego, Krista
  

Komentarze