174. Pierniczki szwedzkie

Dziś robimy pierniczki, ciasto od wczoraj dojrzało - a więc tylko rozwałkować, powycinać choinki, gwiazdki, aniołki i serduszka i piec! 


składniki
30 dag margaryny, 45 dag cukru, 2 łyżki stołowe miodu, 1 łyżka stołowa sody, 200 ml wody, 90 dag mąki, 2 opakowania przyprawy do piernika = 5 łyżek stołowych lub zamiennie - 1 łyżka stołowa imbiru, 2 łyżki stołowe cynamonu, 2 łyżki stołowe zmielonych goździków, 2 małe łyżeczki od herbaty kardamonu lub czarnego pieprzu.

wykonanie
w garnku roztopić margarynę, miód, cukier, 1 łyżkę sody , 5 łyżek stołowych przypraw i 200 ml wody. Ciepłą masę wlać do miski, dodać 90 dag mąki. Wymieszać i dobrze zagnieść na elastyczne ciasto. Wstawić na noc do lodówki.
  Ciasto cieniutko wałkować (bo będzie rosło na blasze), wycinać foremkami  - jeśli chcemy wieszać je na choinkę - nakłuwamy pierniczki, na dziurki. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku 200C kilka minut. Szybko się piecze. Schłodzone można udekorować jak kto lubi i schować do puszki lub słoja.
pozdrawiam, smaczności życzę, Krista
ps. jeśli chcemy, by pierniki szybciej zmiękły, to do słoja w którym je trzymamy co dwa dni wkładamy kawałek jabłka...

Komentarze