278. Olej z czarnuszki - wzmacnia organizm

Kwiat piękny i ozdabia często nasze ogródki - Nigella sativa - czarnuszka siewna, jej nasiona znane od wieków jako przyprawa do chleba, zup, twarogów, kasz, sałatek i sosów, nadająca potrawom korzenny smak, przypominający pieprz. 

Olej tłoczony na zimno z nasion czarnuszki jest bogaty m. in. w zdrowe nienasycone kwasy NNKT, sterole, fitosterole, witaminę E, A i mikroelementy. Wpływa korzystnie na układ krążenia, w miażdżycy naczyń - obniża zły cholesterol, w zaburzeniach materii - cukrzyca, otyłość, też w stanach zapalnych i alergii.   
Odwary z nasion można stosować w chorobach wątroby i przewodu pokarmowego.
Zewnętrznie smarowany goi rany i łagodzi objawy wysypek alergicznych, wygładza przy okazji skórę.
Stosuje się go też przy oczyszczaniu jelit z pasożytów. Olejek jest dostępny w płynie lub pakowany jako kapsułki przez wiele firm, można też kupić nasiona i same spożywać dla zdrowia. Wystarczy dwie małe łyżeczki oleju dziennie dodane do naszej ulubionej potrawy.


 O tym oleju napisałam dla każdego, kto chce sobie choć trochę pomóc w przewlekłych schorzeniach, wzmocnić dzieci, chronić się przed wszędobylską alergią. Czarnuszka jest znana ze swojego działania już od czasów starożytności, nawet pojawia się w Starym Testamencie. Pamiętajmy - zdrowe jedzenie leczy, a oleje nierafinowane, na zimno tłoczone stanowią dla nas kopalnię naturalnych substancji, które pomagają wzmocnić nasz organizm i dobrze, że coraz łatwiej można je kupić.

Pozdrawiam, życzę zdrowia, Krista

(materiały źródłowe - Encyklopedia Zielarstwa i Ziołolecznictwa, opracowania o olejach firmy Olvita) 

Komentarze

  1. kiedyś,nie wiem skąd miałam te cudne kwiatki w ogródku:)))))))))))))) musż znów je wysiać:))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie pozdrawiam wszystkich Komentatorów i dziękuję za wpisy.