62a.Chleb pszenno-żytni - jak zrobić

Dostałam od Szwagierki słoiczek z zakwasem i krótki pokaz jak zrobić chleb, własny. Nie wiem jak Wy, ale ja mam problem z trafieniem na dobry, smaczny chleb. Postanowiłam też go sobie upiec. Łatwe!!!



 Podaję składniki na dwa bochenki:
mąka żytnia typ 720 - 0,5kg, maka pszenna typ 500 - 1kg, zakwas ok 4 łyżek stołowych (mały słoiczek), 4 łyżeczki soli, 1,5 l wody mocno gazowanej, 1 szkl otrąb żytnich, 1 szkl płatków owsianych, 1 szkl słonecznika, 1 szkl siemienia lnianego, 1 szkl sezamu, 1 szkl nasion dyni (można zmieniać typ płatków czy otrąb czy dodanych nasion).
Wykonanie



Do dużej miski przesiać obie mąki, dodać sól, otręby, płatki, nasiona. Dobrze wymieszać łyżką. Potem dodać zakwas i wodę i dokładnie mieszać, aby nie było suchych miejsc. Ciasto powinno przypominać trochę ciasto drożdżowe.



 Odłożyć 3-4 łyżki ciasta do słoiczka na zakwas (schować do lodówki). Włożyć ciasto do dwóch wysmarowanych  margaryną i posypanych tarta bułką foremek, wyrównać łyżką maczaną w zimnej wodzie. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia 6-12 godzin. Piec 1 godzinę w 200C z termoobiegiem. Potem chleb wyjąć niech ostygnie.  Mamy dobry chlebek, do 10 dni trwałości. Zakwas do tygodnia wykorzystać, bo przerośnie...
Smacznego, Krista 

Komentarze