270. Karczoch - cholesterol i odchudzanie

Dziś o karczochu. Każdy w pewnym wieku dowiaduje się, że cholesterol jest niebezpieczny, że trzeba go zmierzyć i zbadać - i co robić jak jest za dużo? Jest wiele produktów naturalnych, które oprócz leków pomagają nam walczyć z za dużym cholesterolem - np. karczoch. Kiedyś znany pod nazwą popularnego preparatu Cynarex, a dziś dostępny w ziołach, w soku, sam, mieszany z innymi ziołami. 



Krótki skład chemiczny i zastosowanie
 - cynaryna - bierze udział w przemianie tłuszczy (wpływa na rozpuszczanie złogów tłuszczowych w samej wątrobie, reguluje produkcję cholesterolu, wpływa dobrze na pracę jelita - w zaparciach - wpływa na hormony odpowiedzialne za poziom cukru we krwi.
- inulina - prebiotyk naturalnie wpływający na rozwój flory jelitowej, ułatwiający prawidłowe trawienie
- witaminy B - biorą udział w trawieniu węglowodanów i kwasów tłuszczowych
- kwas chlorogenowy - antyoksydant, który m.in. ułatwia spalanie zapasów węglowodanów i tłuszczów i ich szybszy metabolizm.

Czyli jedzmy Karczoch, gdy za dużo cholesterolu, gdy chcemy trochę schudnąć, gdy mamy niestrawność, gdy wątroba za wolno pracuje... - ja jem!

Pozdrawiam serdecznie, dużo zdrowia, Krista

Komentarze