92b. Jarzębinówka - nalewka prosty przepis

Jarzębina ma to coś i nalewka z niej na zimę bardzo mi smakuje. Tym razem narwałam jarzębiny jak siana :) Przepis trochę inny niż poprzednio, robi się szybko.
przepis:
na 1 kg owocu jarzębiny, 0,5 l spirytusu, 2 szklanki przegotowanej wody, sok wyciśnięty z 1 cytryny, 0,5 kg cukru, 1 łyżeczka skórki startej z cytryny.

Jarzębinę trzeba przemrozić w zamrażalniku by straciła gorycz. Potem wyjąć, przelać na sicie wrzątkiem i osuszyć. Dać owoce do dużego słoja, wsypać cukier, sok z cytryny. Potem rozcieńczyć z wodą spirytus i wlać na owoce.
Przez trzy tygodnie trzymać w ciepłym miejscu (ja lubię mieć nalewki na parapecie, na słońcu). Po tym czasie zlać zalew, wycisnąć z owoców sok (jest mętny - więc przefiltrować go przez filtr do kawy) i całość zlać do butelek. Zostawić w chłodnym, ciemnym miejscu na 4-6 miesięcy...
Pozdrawiam serdecznie, Krista





Komentarze

  1. Uwielbiam takie domowe nalewki :) Słoje z jarzębiną prezentują się okazale

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie pozdrawiam wszystkich Komentatorów i dziękuję za wpisy.